Robin Nadeau

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Robin Nadeau is an ancient historian. His research focuses on food history, health and cross-cultural exchanges in the Greco-Roman world. He is writing a book on the so-called “ancient cookbooks”. He has taught ancient history at universities such as Paris 1 Panthéon-Sorbonne and Durham and was awarded research fellowships by the Alexander von Humboldt Foundation, FQRSC and CEU IAS.


-Food history and eating behaviours

-Cross-cultural exchanges in the ancient world


Doctorate in History: Université de Paris 1 Panthéon-Sorbonne

B.A./M.A. in History: Université du Québec à Montréal


-Food literature in the ancient world

-The exchange of food and cuisine in the ancient Mediterranean world


Books
  • Food, Identity and Cross-Cultural Exchanges in the Ancient World, W. Broekaert, R. Nadeau, J. Wilkins (eds), Bruxelles, Latomus, 2016.
  • A Companion to Food in the Ancient World, J. Wilkins, R. Nadeau (eds), Malden, MA/Oxford, Wiley-Blackwell, 2015.
  • Les manières de table dans le monde gréco-romain, Tours/Rennes, PUFR/PUR, 2010. 
  • Penser les banquets grec et romain. Entre représentations et pratiques, R. Nadeau (ed), in KTÈMA 35, 2010


Journal Articles

  • “La littérature gourmande : un signe de révolution culinaire?”, in Food & History, 2015, vol. 13, n.1, p. 139-162
  • “L’alimentation dans l’Antiquité: à la croisée des chemins”, in K. Becker (ed.), Studia Alimentorum 2003-2013, Food & History, 2012, vol. 10, n.2, p. 45-71 (with B. Lion & E. Raga).
  •  “Les pratiques sympotiques grecques à l’époque impériale. Des exemples de transferts culturels”, KTÈMA, 2010, vol. 35, p. 11-26.
  • “Le banquet. Intégration et sociabilité citoyenne dans la cité grecque”, Hypothèses 2008, Paris, Publications de la Sorbonne, 2009, p. 251-6. https://www.cairn.info/revue-hypotheses-2009-1-page-251.htm
  • “(Re)Faire l’histoire de la sociabilité urbaine. Pratiques, espaces et discours”, Hypothèses 2008, Paris, Publications de la Sorbonne, 2009, p. 241-50 (with A. Gailliot, R. Markovits & J. Verlaine). https://www.cairn.info/revue-hypotheses-2009-1-page-239.htm

  • “La consommation du poisson en Grèce ancienne : excès, faste et tabou”, Food & History, 2006, vol. 4, n. 2, p. 59-73. 

  • “Les manières de table chez Théophraste”, Food & History, 2005, vol. 3, n. 1, p. 33-59.
Book Chapters

  • “Introduction,” in J. Wilkins & R. Nadeau (eds), A Companion to Food in the Ancient WorldMalden, MA/Oxford, Wiley-Blackwell, 2015, pp. 1-16 (with J. Wilkins).
  •  “Cookery Books,” in J. Wilkins & R. Nadeau (eds), A Companion to Food in the Ancient World, Malden, MA/Oxford, Wiley-Blackwell, 2015, pp. 53-8.
  •  “Table Manners.” in J. Wilkins & R. Nadeau (eds), A Companion to Food in the Ancient World, Malden, MA/Oxford, Wiley-Blackwell, 2015, pp. 265-72.

  •   “Body & Soul”, in P. Erdkamp (ed.), A Cultural History of Food in Antiquity, London/New York, Bloomsbury, 2012, p. 145-62, 207-8.
  • “Stratégies de survie et rituels festifs dans le monde gréco-romain”, in M. Bruegel (ed.), Profusion et Pénurie, les hommes et leur alimentation depuis la préhistoire à aujourd’hui, Rennes/Tours, PUR/PUFR, 2009, p. 55-69.
  • “Introduction”, in W. Broekaert, R. Nadeau & J. Wilkins (eds), Food, Identity and Cross-Cultural Exchanges in the Ancient World, Bruxelles, Latomus, 2016, p. 7-12.
  •  “Chicken à la Perse, in W. Broekaert, R. Nadeau & J. Wilkins (eds), Food, Identity and Cross-Cultural Exchanges in the Ancient World, Bruxelles, Latomus, 2016, p. 13-23.
  •   “L’obésité chez Athénée : représentation du pouvoir royal à l’époque hellénistique”, in C. Grandjean, A. Heller & J. Peigney (eds), À la table des rois. Luxe et pouvoir dans l’œuvre d’Athénée, Rennes/Tours, PUR/PUFR, 2013, p. 67-85.
  •  “Le banquet grec à l’époque impériale. Les femmes et le christianisme”, in V. Azoulay, F. Gherchanoc, S. Lalanne (eds), Le banquet de Pauline Schmitt Pantel. Articles présentés en l’honneur de la carrière de Pauline Schmitt Pantel, Paris, Les publications de la Sorbonne, 2012, p. 519-31.
  •  “Héraclès, ce gourmand”, in K. Karila-Cohen, F. Quellier (eds), Le corps du gourmand d’Héraclès à Alexandre le bienheureux, Symposium at Université Rennes II, Rennes, June 17-18 2010, Rennes/Tours, PUR/PUFR, 2012, p. 93-108.
  • "La gastronomie à Rome: discours et pratiques dans les traités d’agronomie”, in J. Csergo & O. Etcheverria (ed.), Imaginaires de la gastronomie, Chartres, Menu Fretin, 2020, p. 69-81.


Other Publications

  • "Alimentation", in L. Bodiou, V. Mehl (ed.), Dictionnaire du corps dans l'Antiquité, Rennes, Presses universitaires de Rennes, 2019, p. 34-36.
  • "Corpulence", in L. Bodiou, V. Mehl (ed.), Dictionnaire du corps dans l'Antiquité, Rennes, Presses universitaires de Rennes, 2019, p. 167-168.
  • "Maigreur", in L. Bodiou, V. Mehl (ed.), Dictionnaire du corps dans l'Antiquité, Rennes, Presses universitaires de Rennes, 2019, p. 365-366.
  • "Mensurations", in L. Bodiou, V. Mehl (ed.), Dictionnaire du corps dans l'Antiquité, Rennes, Presses universitaires de Rennes, 2019, p.  401-402.
  • "Obésité", in L. Bodiou, V. Mehl (ed.), Dictionnaire du corps dans l'Antiquité, Rennes, Presses universitaires de Rennes, 2019, p. 439-440.
  • "Review of Christol (A.), Le latin des cuisiniers. L’alimentation végétale, étude lexicale. – Paris : Presses de l’université Paris-Sorbonne, 2016. – 424 p. : bibliogr. – (Lingua Latina, ISSN : 1242.7217 ; 15). – ISBN : 979.10.231.0526.1.", Revue des études anciennes, 05 février 2018, http://www.revue-etudes-anciennes.fr/christol-a-le-latin-des-cuisiniers-lalimentation-vegetale-etude-lexicale-paris-presses-de-luniversite-paris-sorbonne-2016-424-p-bibliogr-lingua-latina-issn-1242-7217-15/
  • “Les manières de table”, in C. Esnouf, J. Fioramonti, B. Laurioux, J.-P. Poulain (ed.), L’alimentation à découvert, Paris, CNRS Éditions, 2015, p. 43.  
  • “Table Manners in Greek Literature of the Imperial Era”, Pegasus 55, 2012, p. 27-30. http://blogs.exeter.ac.uk/pegasus/files/2013/06/Issue-55-2012.pdf
  • “Review of C. Grocock and S. Grainger, Apicius, A Critical Edition, Totnes, Prospect Books, 2006”, in Food, Culture and Society, vol. 12, n. 2, 2009, p. 237-41.

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